VIKTIGA INGREDIENSER

Fisk spelar en central roll för det vi gör inom SPECIFIC™. Men vi använder även en rad andra ingredienser som alla är noggrant utvalda för att ge ändamålsenlig näring.

Majs

Hel majs ger lättsmälta kolhydrater som energikälla till hund och katt. Det innehåller också protein, essentiella fettsyror (som linolsyra) och antioxidanter (E-vitamin och betakaroten).

Vitt ris

Vitt ris är en utmärkt, lättsmält kolhydratkälla för hund och katt. Dessutom innehåller ris även andra viktiga näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler. Ris används ofta i SPECIFIC™ som en ingrediens med exceptionellt hög smältbarhet och låg allergiframkallande förmåga, som är glutenfri.

Havre

Fullkornshavre är en hälsosam kolhydratkälla som är relativt rik på lösliga fibrer. Det används i utvalda SPECIFIC™-dieter för sitt låga glykemiska index, vilket gör det till en idealisk kolhydratkälla för hundar och katter med diabetes mellitus. Ett lågt glykemiskt index gör att glukos frisätts gradvis från dieten, vilket minskar blodsockerstegringen efter en måltid.

Vete

Fullkornsvete är en utmärkt kolhydratkälla som ger energi till katt och hund. Det innehåller även lättsmält, högkvalitativt protein och är rikt på essentiella aminosyror och essentiella vitaminer och mineraler. Fullkornsvete är också en god fiberkälla, vilket är viktigt för magtarmkanalens funktion.

Sojamjöl

Sojamjöl görs från malda sojabönor och används främst som proteinkälla. Det innehåller dock även kolhydrater, fett, fibrer och mineraler.  

Precis som alla andra råvaror som används i SPECIFIC™-fodren är sojamjölet icke-GMO.

Risprotein

Risprotein är en renad fraktion av ris, som är rik på protein. Det har utmärkt smältbarhet och innehåller essentiella aminosyror, särskilt de svavelhaltiga aminosyrorna cystein och metionin. Risprotein används som särskilt utvald proteinkälla i de allergivänliga SPECIFIC™-dieterna, på grund av sin låga allergiframkallande förmåga.

Potatisprotein

Potatisprotein extraheras från potatis och är en koncentrerad, högkvalitativ proteinkälla. Det är mycket lättsmält och har ett högt näringsmässigt proteinvärde, då det tillgodoser behovet av aminosyror hos både katt och hund.

Vassleprotein

Vassleprotein är en proteinkälla med hög smältbarhet som kommer från mjölk. Det har en högkvalitativ aminosyreprofil som tillgodoser behovet hos både katt och hund.

Majsprotein

Majsprotein är en koncentrerad proteinkälla som kommer från majs. Det är en högkvalitativ proteinkälla i djurfoder med en utmärkt smältbarhet. Majsprotein har ett relativt lågt mineralinnehåll, så det är särskilt användbart i dieter som stödjer hälsosamma urinvägar hos katt, där man eftersträvar ett lågt mineralinnehåll.

Ägg

Några SPECIFIC™-dieter använder torkade ägg som proteinkälla. Ägg tillgodoser hundar och katters behov av samtliga essentiella aminosyror, så det är en utmärkt proteinkälla.
Ägg innehåller även väldigt mycket av den essentiella fettsyran linolsyra, som är absolut nödvändig för att hålla hud och päls i gott skick, samt mycket lecitin som fungerar som ett emulgeringsmedel, vilket möjliggör att vatten och olja blandas och kan vara en fördel i dieter för hundar och katter med dålig matsmältning.
SPECIFIC™ CDD Food Allergy Management är baserat på ägg och ris som nya protein- och kolhydratkällor, för att kunna hjälpa hundar med foderallergi.

Eftersom ägg har ett mycket lågt purininnehåll är CDD Food Allergy Management även fördelaktigt att ge till hundar med uratsten i urinvägarna.

Fett från fläsk

Fett från fläsk används som beläggning på pelletsen i de flesta av SPECIFIC™s torrfoder. Fett är en bra energikälla för katt och hund och det är viktigt för upptaget av fettlösliga vitaminer. Fett från fläsk ökar smakligheten i fodret och tillför de essentiella fettsyrorna linolsyra (viktig för att hålla hud och päls i gott skick hos hund och katt) och arakidonsyra (som är livsnödvändig för katt).
Fttet från fläsk som används i SPECIFIC™-fodren kommer från svin som godkänts som livsmedel till människor och det är fritt från fläskprotein, så även djur som är allergiska mot fläskkött tål att äta det.

Kycklingfett

Kycklingfett används som beläggning på pelletsen i några av SPECIFIC™s torrfoder. Fett är en bra energikälla till katt och hund och är viktig för upptaget av fettlösliga vitaminer. Kycklingfett ökar smakligheten i fodret och tillför de essentiella fettsyrorna linolsyra (viktig för att hålla hud och päls i gott skick hos hund och katt) och arakidonsyra (livsnödvändig för katt).

Fruktooligosackarider (FOS)

FOS är lösliga, jäsbara fibrer som inte kan brytas ned av hundar och katters matsmältningsenzymer. De passerar därför osmälta genom tunntarmen ut i tjocktarmen, där de verkar som prebiotika och stödjer tillväxten av de nyttiga tarmbakterierna, som laktobaciller och bifidobakterier, vilket stödjer en god hälsa i magtarmkanalen. Sjukdomsframkallande bakterier, som salmonella, kan inte bryta ned FOS.

FOS extraheras från cikoriarötter.

Betaglukaner

Beta-1,3/1,6-glukaner från bagerijäst stödjer immunförsvaret.

Strukturen hos beta-1,3/1,6-glukanerna gör att de kan binda till receptorer på celler i immunsystemet, vilket väcker och stödjer immunsvaret.

Psyllium husk

Psyllium husk kommer från Plantago ovata-plantans fröskal och innehåller främst kostfibrer som har en stor förmåga att binda vatten. En välkänd och gynnsam effekt av psyllium är att den kan reglera aktiviteten i magtarmkanalen. Tack vare sin slembildande förmåga kan den bilda ett skyddande lager på tarmväggens insida. Psyllium husk används ofta för att hantera förstoppning och diarré hos husdjuren.  

Taurin

Taurin har många funktioner i kroppen, till exempel att konjugera gallsyror och för att hjärtkärlsystemet, nervsystemet och ögats näthinna ska fungera normalt.
Till skillnad från hundar, som kan tillverka taurin själva, måste katter få taurin via maten.

Om ett kattfoder inte innehåller tillräckligt med taurin kommer katten att utveckla hjärtbesvär och näthinneförändringar som leder till blindhet.

I foder för katter och hundar som lider av hjärtbesvär rekommenderas extra tillskott av taurin för att stödja hjärtats funktion.

Yuccaextrakt

Yuccaplantan växer i öknarna i sydvästra USA och i norra Mexiko. Den har en god förmåga att binda ammoniak vid höga koncentrationer, vilket gynnar dess överlevnad i den ogästvänliga miljön.

Nuförtiden används ofta extrakt av Yucca schidigera i djurfoder för att binda ammoniak och därmed minska lukten från djurets avföring.

Det finns många skäl till varför fisk är nyttigt, men det allra viktigaste av dem är att fisk innehåller höga nivåer av naturligt förekommande omega-3-fettsyror. Vi ska förklara vad det är och varför det är bra.

Vad är omega-fettsyror?

Omega-3- och omega-6-fettsyror medverkar i många av kroppens funktioner, till exempel att bygga friska celler och att upprätthålla funktionen hos hjärnan och nerverna. 

Kroppen kan dock inte tillverka dessa fettsyror själv, utan måste få dem via födan.

Källor till omega-fettsyror

Omega-6-fettsyror finns i en rad olika livsmedel, som de flesta vegetabiliska oljorna, men även i fjäderfä, ägg, nötter och många spannmålsslag.

Omega-3-fettsyror kan komma från vegetabiliska källor, som linfrö eller linfröolja, och från marina källor. Från vegetabiliska oljor får man dock inte omega-3 i den form kroppen behöver. Det är bara från marina källor omega-3 finns i den bättre formen.

Det finns flera varianter av omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror från marina källor är bäst: Från vegatabiliska källor som linfrö och linfröolja får man omega-3-fettsyror i den enklast formen, kortare formen alfalinolensyra (ALA). Men de omega-3-fettsyror kroppen behöver är de längre kedjorna EPA och DHA.

Strikta växtätare och köttätare som inte äter fisk kan omvandla ALA till EPA och DHA. Men som allätare är vår förmåga att omvandla ALA långt mindre välutvecklad och en mycket liten del av ALA blir slutligen de nyttiga fettsyrorna EPA och DHA.

Därför är det mer fördelaktigt att konsumera omega-3-fettsyror från marina källor där de finns som färdigt EPA och DHA.

Förhållandet mellan omega-6 och omega-3

Man tror att människan utvecklats med ett förhållande mellan omega-6 och omega-3 på ungefär 1:1. Men den moderna kosten, framför allt vid hög användning av vegetabiliska oljor, kommer att ha ett förhållande som överstiger 10:1 (omega-6:omega-3), ibland så högt som 30:1. Det optimala förhållandet bör vara runt 4:1. Vi behöver alltså konsumera mer omega-3-fettsyror från marina källor, för att komma närmare det optimala förhållandet.

Varför behöver omega-6 och omega-3 vara i balans?

Kroppen behöver en balans mellan omega-6 och omega-3 för att kunna kontrollera sina inflammatoriska reaktioner.

Eikosanoider är signalmolekyler som kontrollerar ett antal av kroppssystemen, främst gällande inflammation och immunitet.

De bildas av antingen omega-3- eller omega-6-fettsyror. De eikosanoider som kommer från omega-6 orsakar inflammation i kroppen. 

Eftersom omega-3 och omega-6-fettsyrorna använder samma enzym- och transportsystem kommer produktionen av inflammatoriska omega-6-eikosanoider att hämmas om det finns mycket omega-3-eikosanoider från EPA.

Upptäckten av fördelarna med omega-3

I början av 1900-talet ansågs fett i födan bara vara en enkel kalorikälla.  1929 upptäckte dock George och Mildred Burr att de spelade en mycket mer avgörande roll för hälsan, då bristen på dessa fetter ofta ledde till döden.  De identifierade linolsyra som en livsnödvändig fettsyra och myntade begreppet "essentiella fettsyror".

På 1980-talet såg man i ett flertal studier att inuiter på Grönland hade lägre nivåer av hjärtsjukdom jämfört med sina danska grannar och att orsaken till detta var de höga nivåer av omega-3 inuiterna fick via sin diet av fisk, säl och valspäck. (Kromann och Green, 1980; Bjerregaard och Dyeberg, 1988)

1982 vann svenskarna Bergström och Samuelsson samt britten Vane Nobelpriset för sitt arbete som visade att det var eikosanoiderna från omega-3 som gav de många hälsofördelarna. 

Fördelarna med omega-3 i kosten

Hjärnans och ögats utveckling: Omega-3-fettsyran DHA är den främsta strukturella beståndsdelen i hjärnan och näthinnan och den har en nyckelroll i uppbyggnaden av hjärnans cellmembran, genom att minska inflammation i hjärnan samt att främja cellnybildning i hjärnan. DHA står för mer än en tredjedel av fettsyrorna i näthinnan och tros vara nödvändig för utvecklingen av denna.

Hud- och pälskvalitet: Genom att hämma produktionen av inflammatoriska eikosanoider kan omega-3 från fiskolja förbättra hudens hälsotillstånd. Fiskolja främjar även produktionen av talg, en oljig vaxartad substans, som smörjer och ger en smidig hud samt lägger sig som ett skyddande fettlager på pälsen och får den att glänsa.

Rörlighet i lederna: Brosknedbrytning orsakar ledsmärta. Hos en frisk kropp täcks benändarna med ett smidigt gummiliknande brosklager där de möts i lederna. Brosket skyddar benändarna och ger stötdämpning, vilket gör leden lättrörlig.
Brosk bryts ständigt ned och ersätts med nytt och i en frisk kropp är de båda processerna i balans.
Om återuppbyggnaden av brosket bromsas (av faktorer som ålder, sjukdom eller genetik) eller om nedbrytningstakten är för hög (till exempel på grund av extrem träning eller övervikt) kan brosklagren mellan de två benen brytas ned, vilket gör att benändarna rör sig mot varandra och orsakar smärta, irritation och inflammation.
Omega-3 från fiskolja kan hjälpa till att minska inflammationen genom att hämma produktionen av inflammatoriska eikosanoider.

keyboard_arrow_up