Allergi- och hudproblem hos hundar och katter

den 19 juni 2023

Olika typer av allergi är vanliga problem hos hundar och katter. 

Både hundar och katter kan utveckla allergier mot olika ämnen, kallade allergener, i omgivningen eller mot proteiner i födan. Många djur är allergiska mot flera olika allergener. Vid en allergisk reaktion är det ALLTID immunförsvaret som reagerar mot något som det normalt inte skulle reagera på och triggar en allergisk reaktion. Allergiska hudproblem är de absolut vanligaste symtomen och kallas atopisk dermatit eller atopi. Även olika typer av magtarmproblem förekommer och kombinationer av dessa. Symtomen kan bero på antingen atopi, födoämnesallergi eller kombinationer av olika allergier. I sydligare länder är även loppallergi vanligt, men det förekommer i stort sett inte på våra breddgrader.

Vad händer i kroppen vid en allergisk reaktion?

Oavsett om det är en allergisk reaktion orsakad av ett allergen i omgivningen eller från ett födoämne så sker samma reaktion i immunförsvaret. Celler i immunförsvaret som kallas mastceller reagerar på ett allergen genom frisätta histamin och andra inflammatoriska ämnen, vilka startar en inflammation och därmed en allregisk reaktion.

Atopisk dermatit eller omgivningsallergi

Atopisk dermatit, eller atopi, hos hundar och katter är en ärftlig allergisk sjukdom med överkänslighet mot allergener i miljön, såsom kvalster, pollen, mögel och mjäll.

Ungefär 15% av hundpopulationen drabbas av atopi och det är vanligare hos vissa raser, t ex kinesiska Shar-Pei, wirehaired foxterrier, golden retriever, dalmatiner, boxer och Boston Terrier m.fl.

De första tecknen på atopi hos hundar ses vanligen mellan 3 månader och 6 års ålder. Ofta är atopin mild under de första åren vilket gör att det inte blir kliniskt uppenbar förrän efter ett par år.

Hos katter är atopi vanligare hos renrasiga katter än hos vanliga korthåriga huskatter och åldern för debut varierar, men i allmänhet är de under 5 år gamla.

Vad händer vid atopi?

Vid atopi är det i huden man ser den allergiska reaktionen. När huden exponeras för ett allergen skapas en lokal inflammation i huden vid stället för exponeringen och man får en irriterad hud som kliar. Men symtomen kan sprida sig till t ex magtarmkanalen genom att de inflammatoriska ämnena kan föras till andra delar av kroppen via blodet och lymfan. 

Symtomen vid atopi kan vara klåda (prurit på veterinärspråk) i olika grad, oftast på tassar, huvud, öron, framben, armhålor och buken. Klådan kan göra att djuret kliar sig, men kan också visa sig som ökat slickande, åkande på rumpan, ökat ruskande på huvudet, gnuggande av öronen eller förtunnad päls/hårlösa områden. Både inflammationen i huden och kliandet i sig kan ge upphov till hudrodnad, håravfall, missfärgad saliv och päls, sekundära bakterie- och jästinfektioner samt öroninflammation.

Individer som genetiskt har ökad risk att utveckla atopi har ofta en ytterhud som lättare släpper igenom allergen, bakterier och jästsvamp än en ”frisk” individ. Det ökar risken för att utveckla allergier och de drabbas lättare av bakterie- och jästinfektioner i samband med en allergisk reaktion.Vissa omgivningsallergier är säsongsbundna (pollen), medan andra förekommer hela året, t ex kvalster.

Atopi - diagnostisering och behandling av atopisk dermatit

Det finns många orsaker till hudproblem, för kunna behandla på bästa sätt måste man ta reda på grundorsaken genom en hudutredning hos veterinären.

Hur går en hudutredning till?

Man börjar med en grundlig fysisk undersökning och tar reda på en grundlig klinisk historik. Först behandlar eller utesluter man alla andra orsaker till hudproblemen, såsom parasiter och infektioner.

När allt annat är uteslutet så sätter man diagnosen atopi. För att ta reda på vilket eller vilka allergen djuret reagerar på måste man göra ett IgE-serumtest eller pricktest på huden. Om man misstänker att djuret även har en födoämnesallergi bör även detta undersökas, men det kommer vi prata mer om i ett annat avsnitt.

Behandling av atopisk dermatit

Atopi är en kronisk sjukdom, djuret måste därför behandlas under resten av sitt liv. En del i behandlingen kan vara att undvika allergenet, men det är ofta praktiskt omöjligt och därför krävs behandling med läkemedel och andra stöttande produkter, så kallad multimodal behandling.

Vid multimodal behandling kombinerar man läkemedel med stödjande produkter såsom vårdande och lugnande hudprodukter, foder eller tillskott med aktiva antiinflammatoriska omega-3-fettsyror (EPA och DHA) från marina källor samt produkter som kan neutralisera vissa allergener i miljön.

Man väljer alltid behandlingalternativ beroende på individ och svårighetsgraden i symtomen. Immunoterapi kan stoppa vidare utveckling av allergin, ibland kallas det vaccin mot allergi. Ungefär 75 % av patienterna svarar på behandling.Andra behandlingsalternativ är läkemedel som minskar den allergiska reaktionen.

Vilket foder ska man välja till ett djur med atopi?

Det finns inget foder som botar atopi, men det finns ingredienser som kan stödja och lindra symtomen i huden. De viktigaste är aktiva antiinflammatoriska och immunstöttande omega-3- och omega-6-fettsyror från fisk, krill och bland annat gurkörtsolja. Andra immunstödjande ingredienser är betaglukaner, zink, selen och arginin. Även protein av hög kvalitet samt ökade nivåer av vissa vitaminer och mineraler behövs till individer med en skadad hudbarriär.

Hur fungerar omega-3- och -6-fettsyror?

EPA och DHA är antiinflammatoriska omega-3-fettsyror som endast finns i fisk och andra marina råvaror. När djuret får i sig höga nivåer av dessa via fodret under lång tid kommer de att inkorporeras i cellmembranen i kroppens alla celler och det är där dom de kommer att verka antiinflammatoriskt. När mängden EPA och DHA ökar i hudcellerna och i cellerna i tarmslemhinnan så blir dessa organ bättre rustade att hantera yttre inflammatoriska ämnen och risken för inflammation minskar. Omega-6-fettsyran GLA från gurkörtsolja verkar på samma sätt.

Omega-3- och omega-6-fettsyror återfinns även i fettet mellan hudcellerna som byggstenar till huden och hjälper därmed till att återuppbygga och upprätthålla en frisk hudbarriär. Kliniska studier har visat att ett högt intag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, samt omega-6-fettsyran GLA, kan vara till god hjälp i hanteringen av atopi genom sina antiinflammatoriska egenskaper.

I SPECIFIC-sortimentet har vi SPECIFIC Skin Function Support FΩD/CΩD för hantering av atopiska patienter. Det innehåller både unikt höga nivåer av omega-3-fettsyror från fisk och krill och andra hudstöttande näringsämnen som protein av hög kvalitet, samt viktiga vitaminer och mineraler. Höga nivåer av EPA, DHA och GLA i kosten kan ibland göra att man kan minska dosen av läkemedel. Dessa foder har så höga nivåer av dessa fettsyror att det inte är befogat med några andra tillskott av till exempel fiskolja. Nivåerna är baserade på de studier som idag finns tillgängliga.

Födoämnesallergi – vad händer och hur hanterar man det?

Födoämnesallergi hos djur är den tredje vanligaste allergiska hudsjukdomen och utgör 1 % av alla hudsjukdomar och 10 % av alla allergiska hudsjukdomar, men ett stort mörkertal finns då det är svårt att säkerställa dignosen.

Vid allergi är immunförsvaret alltid inblandat, annars handlar det om en intolerans mot ett födoämne. Allergenet är ALLTID ett protein, oftast animaliskt, och djuret kan enbart utveckla en allergi mot de proteiner som den ätit under sitt liv. De vanligaste allergenen är de proteiner som ofta används i djurfoder. Enligt studier är de vanligaste allergenen hos hund är nötkött, mjölkprodukter, kyckling och vete och hos katt nötkött, mjölkprodukter, fisk och kyckling.

Vad händer i kroppen vid födoämnesallergi?

Vid födoämnesallergi dubbelbinder ett protein till IgE antikroppar på Mastcellerna och en allergisk reaktion startas. Detta sker i lymfkärlen i tarmslemhinnan dit ett protein tagit sig genom en genomsläpplig tarmslemhinna. De inflammatoriska ämnena kan även transporteras med cirkulationen till andra delar av kroppen, ofta huden, och ger upphov till olika hudåkommor liknande de vid atopi. Även i tarmslemhinnan skapas en inflammation och leder till olika magtarmproblem som ont i magen, kräkningar, diarré, gaser och viktnedgång på grund av försämrat näringsupptag. Djuret kan ha ett eller flera symtom.

Allergin hanteras bäst genom att man undviker att djuret får i sig det protein som immunförsvaret reagerar på. Vilket födoämne djuret är allergiskt emot måste utredas genom en eliminationsdiet med provokationstest. Inga blodprover kan diagnosticera detta.

Vet du vad en elimineringsdiet är?

En elimineringsdiet användas för att ta reda på vilket födoämne som djuret är allergiskt mot.

Det går till så att man uner 8-12 veckor sätter djuret på ett foder med ingredienser som djuret inte har ätit tidigare (hisoriken är viktig), antingen intakta proteiner eller hydrolyserade proteiner (proteinet är sönderdelat till kortare peptider genom hydrolysering). Djuret får inte äta något annat, inga godbitar och inga matrester. Efter 8-12 veckor utvärderas om de kliniska tecknen förbättras eller inte.

Om katten eller hundens problem försvinner eller avsevärt förbättras under elimineringsdieten, är nästa steg att provocera med dess ursprungliga foder eller enskilda proteinkällor från det under en period av 1-3 veckor. Om djuret får ett återfall med kliniska tecken, ofta inom några dagar, finns troligen en födoämnesallergi. Om djuret inte får ett återfall, kan födoämnesallergi som regel uteslutas, förbättring av symtomen berodde troligtvis på något annat än fodret.

En klåddagbok är ofta ett bra verkyg för att utvärdera resultatet både under eliminerings- och provokationsfasen. 

Om djuret visar en viss förbättring med elimineringsdieten, kan den ha en kombinerad allergi eller en pågående infektion.Efter att födoämnesallergin har diagnostiserats, ska man välja ut ett foder som man tror att djuret kan stå på långsiktigt och som den tolererar.

Att välja foder till det födoämnesallergiska djuret

När man har tagit reda på vilket/vilka proteiner djuret reagerar på är det dags att välja foder för långtidsanvändning, men hur gör man det?

Det finns olika vägar att gå här. Om man tror att man vet vilket/vilka proteiner som djuret är allergiskt emot kan man leta efter ett vanligt friskfoder som inte innehåller dessa proteiner. Lyckas man hitta ett passande foder som djuret håller sig symtomfri på så är allt frid och fröjd.

Detta är dock ofta svårt. Valet faller därför många gånger på ett allergifoder med hydrolyserade proteiner, men vad betyder hydrolysering? 

Jo, hydrolysering är en process där stora proteinmolekyler ”klipps” sönder i små bitar, dessa bitar kallas peptider. Peptiderna är så små att de inte kan dubbelbinda till två IgE antikroppar på mastcellen och en allergisk reaktion förhindras. Hydrolyseringen kan göras med hjälp av enzymer, kemiskt eller med värmebehandling.

Har peptidernas storlek betydelse?

Ja! Proteinstorlek mäts i Dalton och 10 000 Dalton ses som en övre gräns för peptidstorlek i specialfoder för att hantera födoämnesallergi. Forskning har visat att proteiner som är mindre än 10 000 Dalton inte kan dubbelbinda till två IgE-receptorer på mastcellerna och kan därför inte trigga en allergisk reaktion.

Även de delat på proteinet som är det egentliga allergenet förstörs ofta också vid hydrolysering. Olika sorters protein kan vara allergent vid olika molekylstorlek, så 10 000 Dalton är inte en magisk siffra. I fiskprotein, som vi använder i de flesta SPECIFIC-foder, finns fyra allergen. Samtliga dessa måste vara ha en storlek över 10 000 Dalton för att kunna dubbelbinda. Fiskprotein hydrolyserat till under 10 000 Dalton anses därför vara säkert och tolereras av de allra flesta allergiska individer.

Vad finns det för foder i SPECIFIC-sortimentet för att hantera födoämnesallergi?

Alla SPECIFIC allergifoder för födoämnesallergi är baserade på få och lågallergena råvaror. SPECIFIC Food Allergen Management CDD/CDW/FDW är baserade på relativt ovanliga och skonsamma intakta animaliska proteinråvaror. CDD med ägg och ris och CDW och FDW med lamm och ris.

SPECIFIC Food Allergen Management CDD-HY/FDD-HY är baserade på hydrolyserat laxprotein och ris och kan användas till både valpar/kattungar och vuxna individer.

Vi har också SPECIFIC Allergen Management Plus FΩD-HY/FΩW-HY/CΩD-HY/CΩW-HY med hydrolyserat laxprotein, ris och unikt höga nivåer av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Dessa foder kan med fördel användas till djur med både födoämnes- och omgivningsallergi och till både valpar/kattungar och vuxna individer. Samtliga dessa dieter fungerar både som elimineringsdiet och för långtidsbehandling av djurets födoämnesallergi.

Kombinerade allergier

Det är inte så ovanligt att hundar och katter är både födoämnes- och omgivningsallergiska. Har djuret en allergi så är benägenheten att utveckla nya allergier stor. Det finns studier som visat att runt 50 % av hundarna med födoämnesallergi även harde atopi.

Till dessa individer är det viktigt att välja rätt foder för bästa stöttning av symtomen. Ofta är det ännu viktigare att ha en multimodal behandlingsstrategi till dessa individer där läkemedel, foder och vårdprodukter tillsammans hjälps åt att hålla djuret under ”klådtröskeln”

Graden av klåda skapas genom alla olika klådstimulerande faktorer såsom stress, torr hud, förekomst av bakteriell- eller jästsvampinfektioner, allergener i miljö och foder. Tillsammans ger de ofta en grad av klåda som överstiger tröskelvärdet för individen: resultatet är ett kliande djur med tillhörande kliniska tecken.

Att få ner djuret under sin klådtröskel kräver flera åtgärder. Hypoallergen kost tar bort klådan från födoämnesallergenen, ett högt intag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA samt omega-6-fettsyran GLA, kan lindra klådan orsakad av allergener i miljön och speciella vårdande schampon/öronprodukter hjälper torr och infekterad hud.

Ibland räcker dessa för att komma under klådtröskeln, men ofta behövs även läkemedel. Dessa andra åtgärder gör dock att man ofta kan dra ner på läkemedelsmängden och kanske till och med klara sig helt utan i perioder.

I SPECIFIC-sortimentet har vi ett unikt foder, SPECIFIC Allergen Management Plus FΩD-HY/FΩW-HY/CΩD-HY/CΩW-HY. Det innehåller hydrolyserat laxprotein och ris, samt mycket höga nivåer av EPA, DHA och GLA och hjälper till att hantera både födoämnesallergin och hudproblemen. Nivåerna av fettsyrorna är så höga att det inte är befogat med några andra tillskott av till exempel fiskolja och de är baserade på nivåer som i studier har visat sig lindrat hudproblem vid atopi.

https://www.specific-diets.se/hund/sjukdomstillstaand-hos-hund/allergi-hos-hund 

http://www.specific-diets.se/katt/sjukdomstillstaand-hos-katt/stoedjande-foder-vid-allergi-hos-katt

 

 

 

Back

keyboard_arrow_up