Saker att tänka på när du utfodrar din katt:

 • SPECIFIC™ kattfoder är kompletta och balanserade. Det innebär att fodret kommer att ge katten alla näringsämnen den behöver för att leva ett friskt och aktivt liv, utan att du behöver tillsätta något annat i kosten.
 • Titta på riktlinjerna på förpackningen för att se hur stor giva din katt ska ha. Mät alltid upp fodermängden du serverar – det gör det enkelt att justera mängden om katten senare behöver mer eller mindre.  Utfodringsabellen är en bra utgångspunkt, men behovet varierar från katt till katt, så du behöver hålla koll på kattens vikt och justera fodermängden vid behov. Går katten upp i vikt måste mängden minskas något, medan du ökar fodermängden om den tappar vikt. Givetvis kommer din veterinär att hjälpa dig om du är orolig. Hur man bedömer kattens vikt utan våg:
 • Dagsransonen mat bör delas upp på minst två mål, om inte din veterinär gett dig andra rekommendationer.
 • Din katt ska alltid ha tillgång till färskt och rent vatten.
 • Undvik att ge den matrester, eftersom dessa vanligen är för feta och salta för katten och trots en god intention bidrar de till viktuppgång och andra hälsoproblem.
 • Katter är inte "små hundar" - de har andra näringsbehov. En katt som bara äter hundmat kommer därför inte att få i sig de näringsämnen den behöver.
 • Var uppmärksam på din katts kondition och allmänna hälsotillstånd. Prata med din veterinär eller djursjukskötare om du misstänker att kattens kost behöver ändras.
 • Väg din katt regelbundet och justera den dagliga fodermängden om den går upp eller ner i vikt.
 • Kontakta veterinär om din katt oväntat går upp eller ner i vikt, kräks, har diarré eller svårigheter att få ur sig avföring, liksom om den vägrar äta under mer än 48 timmar.

Torrfoder eller våtfoder - vad är skillnaden?

De flesta foder till katt i SPECIFIC™ sortimentet finns tillgängliga både som torra pellets och som våtfoderpaté. Generellt sett är det mer ekonomiskt att välja torrfoder, och katten tuggar även mer naturligt när den äter torrfoder. Våtfodret är ett välsmakande alternativ i praktisk förpackning. Du kan ge våtfoder antingen som huvudsakligt foder, eller som ett komplement till torrfodret. Den höga vattenhalten (70-80 %) i våtfoder hjälper till att stödja hälsosamma urinvägar. Våtfodret kan förvaras i kylskåp i flera dagar efter att förpackningen öppnats, men bör alltid serveras rumstempererad eftersom katten tycker att den smakar bättre då.

Låt din katt bekanta sig med SPECIFIC™

SPECIFIC™ fodren är mycket välsmakande och de flesta katterna tycker om de direkt. Katter är dock vanedjur och kan vara motvilliga att acceptera förändringar, speciellt om de mår dåligt och saknar aptit. För att underlätta introduktionen av ett nytt foder kan du:

 • Blanda i mer och mer av det nya fodret i det nuvarande, över en tidsperiod av 7-10 dagar.
 • Värma våtfoderpatén och servera den kroppstempererad.
keyboard_arrow_up