Hjälp din överviktiga katt

 

Övervikt kan orsaka många olika problem, som diabetes, hjärtsjukdom, cancer och högt blodtryck. Att bära runt på för mycket vikt ger även en ökad belastning på lederna, vilket kan leda till artros. 

Det är helt klart bättre att vara normalviktig.

Varför lider då så många katter av övervikt?

I naturen råder det ofta brist på mat. För att se till att man få mat krävs att de vilda katterna använder mycket energi. 

Den tama huskatten lever ett mycket bekvämare liv, maten serveras oftast helt utan ansträngning och katten behöver endast gå de få stegen till matskålen. De bekväma levnadsförhållanden som dagen katter ha r ökar risken för att går upp i vikt.

Hur vet du om din katt är överviktig?

Det finns vissa fakta som talar för att djurägare ofta underskattar sin katts vikt. Många ägare till överviktiga katter beskriver sin katt som normalviktig och ägare till kraftigt överviktiga katter anser att deras katt bara är lite rund.

På din veterinärklinik kan du få professionell hjälp att kolla om din katt väger som den ska eller om det behövs en plan för viktminskning.

Vill du själv kontrollera din katts vikt?


Använd SPECIFIC™-s guide för bedömning av katters kroppskondition.

Försöker du få ner ditt djurs vikt och behöver lite hjälp på vägen?

SPECIFIC har en kostnadsfri viktminskningsapp som på ett enkelt sätt kan stötta dig under ditt djurs viktminskningsresa. Den ökar chansen att du lyckas!

Appen ger dig:

  • Riktlinjer för utfodring som är skräddarsydda för just ditt djur
  • Flexibelt program - när djuret går ner i vikt justerar appen utfodringsmängderna, vilket säkerställer en hälsosam och stadig viktminskning mot idealvikten
  • Illustrerar tydligt framstegen
  • Möjlighet att länka till din veterinär för hjälp och stöttning

Appen kombinerar teknik och expertis och ger dig effektiv hjälp under hela resan mot idealvikten och slutmålet - ett hälsosammare och mer aktivt liv för din fyrbenta vän.

Upptäck mer

Okej, din katt behöver gå ner i vikt – hur ska du börja?

För det första är det viktigt att ta det försiktigt – ingen svältkost. En plötslig minskning av mängden mat kan leda till ett tillstånd där fett ansamlas i levern (leverlipidos eller "fettlever").

Som tur är finns det foder som är speciellt utvecklade för att hjälpa din katt att gå ner i vikt utan att den ska behöva vara hungrig och utan att mängden mat behöver minskas. 

Viktminskningsdieter är noggrant utformade med ett lågt fett- och ett högt fiberinnehåll, vilket gör att din katt kan få tillräckligt stora portioner för att känner sig mätt, samtidigt som den går ner i vikt.

Dieten är även proteinrik för att upprätthålla muskelmassan, och det ökar faktiskt viktminskningen, eftersom det gör att fettet bryts ner snarare än musklerna.

Steg till en idealisk kroppsvikt

Viktbedömning: Få din katt vägd och dess kropsskondition bedömnd.

Planering: Samarbeta med din veterinär för att avgöra kattens målvikt, välja ett viktminskningsfoder och beräkna den dagliga fodermängden.

Viktminskning: Följ utfodringsråden; det är viktigt att du väger fodergivan under den här fasen, så att du lätt kan justera den vid behov. 

Väg din katt regelbundet – ett enkelt sätt att göra det på är att väga dig tillsammans med katten och sedan bara dig själv. Subtrahera sedan de två vikterna, så får du kattens vikt.

Kom ihåg att katten enbart ska äta sitt viktminskningsfoder för att få ett bra resultat! Inga godsaker, speciellt inte matrester, och se till att alla runtomkring vet att du försöker få ner kattens vikt.

Ha tålamod – resultatet kommer inte över en natt, men om du håller dig till planen kommer katten att gå ner i vikt och det kommer att vara mödan värt när du får en mer välmående och friskare katt.

Bibehåll vikten: När katten nått sin målvikt är ditt jobb att se till att den bibehålls – du kanske ska överväga ett foder för viktkontroll, som har ett lägre innehåll av energi.

keyboard_arrow_up