Vardagslydnad

den 9 november 2023

Vardagslydnad, precis som namnet antyder, handlar om att utveckla lydnad som är praktisk och användbar i vardagssituationer. Det är en viktig grundförutsättning för att kunna hantera din hund i vanliga situationer där andra människor och hundar också förekommer.

Här kommer några tips🐶

1. Var konsekvent: Konsekvens är nyckeln i hundträning. Belöna din hund varje gång den lyssnar, så den lär sig att det alltid lönar sig att följa dina kommandon.

2. Sätt gränser: Hunden behöver klara ramar för vad som är oacceptabelt beteende. Lär den vad som inte fungerar genom att stoppa oönskade beteenden.

3. Stoppa oönskat beteende: Använd positiva metoder för att stoppa oönskat beteende. Belöna när hunden reagerar på dina kommandon och träna den gradvis i olika situationer.

4. Fela i träningen är okej: Positiv träning kräver att du belönar rätt beteende, så oroa dig inte för misstag. Genom träning blir det lättare att veta vad du ska belöna. Det viktigaste är att ha roligt tillsammans med din hund och få nya erfarenheter.

5. Lydnad: En lydig hund svarar på dina kommandon direkt. Använd konsekvens och belöningar för att träna din hund till lydnad. Ge kommandon och belöna när din hund svarar. En lydig hund svarar när du pratar med den, inte en som kan många tricks. Träning i olika miljöer och belöningar hjälper hunden att reagera automatiskt.

6. Inkallning: En bra inkallning är nödvändig för att kunna ha din hund lös. Träna din hund att komma när du kallar med en tydlig signal och en belöning. Träna i olika miljöer och belöna din hund när den kommer till dig frivilligt. Undvik att ta tag i hundens halsband innan belöningen ges.

7. "Sitt"-övningar: Att få din hund att sätta sig när du vill och behålla det beteendet i olika störningssituationer kräver mycket träning. "Sitt" är användbart för att få hunden att vara lugn vid dörren, när gäster kommer, eller när du behöver utföra olika uppgifter. Det handlar om att skapa en vana där hunden självmant väljer att sitta i önskade situationer. Träna gradvis längre sittande tid, lägg till störningar och låt hunden lära sig att komma och sätta sig när det uppstår störningar. Träna i olika miljöer för att generalisera övningen.

8. Goda vanor: Hunden utvecklar vanor i vardagliga situationer. Det är viktigt att lära hunden önskat beteende innan den utvecklar dåliga vanor. Låt hunden självmant erbjuda önskad beteende och belöna det. Till exempel, om du vill att hunden ska vara lugn när du klär på dig, börja med att träna i en enklare miljö och belöna när hunden väljer att vara stilla. Ignorera oönskat beteende och öka gradvis tiden hunden behöver vara stilla innan den belönas. Belöna även goda vanor som hunden uppvisar naturligt, särskilt med valpar.

9. Socialisering: Det är viktigt att socialisera din hund tidigt för att undvika rädsla mot olika miljöer och situationer senare i livet. Socialisering bör ske före hundens 14:e vecka. Besök olika platser och belöna din hund för att vara avslappnad och kontaktsökande i nya situationer. Träna på kontakt och övningar i olika miljöer så att hunden blir allmänt lydig.

10. Hunden reagerar på din första kommando: Förvänta dig att din hund reagerar på din första kommando. Hunden förstår visuella signaler bättre än ord i början. Träna dina övningar i olika miljöer för att generalisera dem. Ju fler platser du tränar på, desto bättre blir hunden på att följa kommandon i olika situationer. Undvik att upprepa kommandon upprepade gånger eller använda skarpa röster. Hunden försöker göra sitt bästa, och generalisering är nyckeln till framgång.

Precis som med all hundträning bör den grundläggande lydnadsträningen vara en lekfull och rolig upplevelse🐶 Att använda positiv förstärkning, som klickerträning till exempel, gör träningen både mer underhållande och effektiv än att försöka tvinga fram önskade beteenden.

Back

keyboard_arrow_up