FISK - DEN VIKTIGASTE INGREDIENSEN I SPECIFIC

Fisk är en utmärkt källa till näring för hundar och katter som också stöder djurens hälsa och välmående, det är därför fisk är den viktigaste ingrediensen i SPECIFIC foder.

 • Fisk är naturligt rik på de viktiga omättade omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Dessa stöder frisk hud och päls, god rörlighet, hjärt- och njurhälsa, samt utvecklingen av hjärnan och synen. De främjar även ett starkt immunförsvar.
 • Fisk innehåller omega-3 i form av EPA och DHA vilka inte behöver omformas i kroppen utan direkt kan verka antiinflammatoriskt. Dessa fettsyror finns enbart i källor från havet och inte i vegetabiliska former av omega-3. 

 • Fisk är också en källa till välbalanserat protein som innehåller precis den sammansättning av amninosyror som kroppen behöver.

 • Fiskprotein är högkvalitativt och lättsmält, samt innehåller liten mängd mättat fett.

 • Fisk och andra marina ingredienser har ett högt innehåll av D- och B2-vitamin (riboflavin) som stöder benbildning, nerv- och muskelkontroll och främjar frisk hud och päls.

 • Fisk är en mycket bra källa till mineraler och spårelement såsom kalcium, foosfor, järn, zink, jod, magnesium och kalium.

Omega-3- och omega-6-fettsyror medverkar i många av kroppens funktioner, till exempel att bygga friska celler och att upprätthålla funktionen hos hjärnan och nerverna. 

Kroppen kan dock inte tillverka dessa fettsyror själv, utan måste få dem via födan.

Omega-6-fettsyror finns i en rad olika livsmedel, som de flesta vegetabiliska oljorna, men även i fjäderfä, ägg, nötter och många spannmålsslag.

Omega-3-fettsyror kan komma från vegetabiliska källor, som linfrö eller linfröolja, och från marina källor. Från vegetabiliska oljor får man dock inte omega-3 i den form kroppen behöver. Det är bara från marina källor omega-3 finns i den bättre formen.

Kroppen behöver en balans mellan omega-6 och omega-3 för att kunna kontrollera sina inflammatoriska reaktioner.

Man tror att människan utvecklats med ett förhållande mellan omega-6 och omega-3 på ungefär 1:1. Men den moderna kosten, framför allt vid hög användning av vegetabiliska oljor, kommer att ha ett förhållande som överstiger 10:1 (omega-6:omega-3), ibland så högt som 30:1. Det optimala förhållandet bör vara runt 4:1. Vi behöver alltså konsumera mer omega-3-fettsyror från marina källor, för att komma närmare det optimala förhållandet.

Eikosanoider är signalmolekyler som kontrollerar ett antal av kroppssystemen, främst gällande inflammation och immunitet.

De bildas av antingen omega-3- eller omega-6-fettsyror. De eikosanoider som kommer från omega-6 orsakar inflammation i kroppen. 

Eftersom omega-3 och omega-6-fettsyrorna använder samma enzym- och transportsystem kommer produktionen av inflammatoriska omega-6-eikosanoider att hämmas om det finns mycket omega-3-eikosanoider från EPA.

Hjärnans och ögats utveckling: Omega-3-fettsyran DHA är den främsta strukturella beståndsdelen i hjärnan och näthinnan och den har en nyckelroll i uppbyggnaden av hjärnans cellmembran, genom att minska inflammation i hjärnan samt att främja cellnybildning i hjärnan. DHA står för mer än en tredjedel av fettsyrorna i näthinnan och tros vara nödvändig för utvecklingen av denna.

Hud- och pälskvalitet: Genom att hämma produktionen av inflammatoriska eikosanoider kan omega-3 från fiskolja förbättra hudens hälsotillstånd. Fiskolja främjar även produktionen av talg, en oljig vaxartad substans, som smörjer och ger en smidig hud samt lägger sig som ett skyddande fettlager på pälsen och får den att glänsa.

Rörlighet i lederna: Brosknedbrytning orsakar ledsmärta. Hos en frisk kropp täcks benändarna med ett smidigt gummiliknande brosklager där de möts i lederna. Brosket skyddar benändarna och ger stötdämpning, vilket gör leden lättrörlig.
Brosk bryts ständigt ned och ersätts med nytt och i en frisk kropp är de båda processerna i balans.
Om återuppbyggnaden av brosket bromsas (av faktorer som ålder, sjukdom eller genetik) eller om nedbrytningstakten är för hög (till exempel på grund av extrem träning eller övervikt) kan brosklagren mellan de två benen brytas ned, vilket gör att benändarna rör sig mot varandra och orsakar smärta, irritation och inflammation.
Omega-3 från fiskolja kan hjälpa till att minska inflammationen genom att hämma produktionen av inflammatoriska eikosanoider.

Kolit: Genom att stödja kroppens naturliga antiinflammatoriska processer kan omega-3 hjälpa till att upprätthålla remission vid ulcerös kolit - en inflammation i tjocktarmen. 

Hjärthälsa: Höga nivåer av omega-3-fettsyror i fodret kan stödja upprätthållande av kroppsmassa, aptit och normal hjärtrytm. 

Urinkristaller: Ökad mängd fettsyror i kosten kan minska risken för att urinstenar bildas hos katter.

 

 

All foderproduktion tar resurser från miljön, men det finns många fördelar när man använder fisk:

 • Fisk ger lägre utsläpp av metan jämfört med utsläppen från idisslare, främst nötkreatur, som har en betydande miljöpåverkan.
 • Foderomvandlingsförmågan (mängden näring som ett djur äter i förhållande till livsmedelsmängden som produceras av djuret) är högre för fisk jämfört med de flesta andra animalierna. Det beror på att fisk är kallblodig och inte använder energi för att hålla kroppstemperaturen. Fisk använder också mindre energi  för rörelse och på att hålla sig upprätt då vattnet ger fisken stöd.
 • Fisk kräven inte heller värdefull åkermark.

VI GÖR MER FÖR ATT MINSKA MILJÖPÅVERKAN FRÅN FISKEN I SPECIFIC:

 • Använder enbart fisk från miljöcertifierade fiskerier i våra torrfoder. Det minska risken för överfiske
 • Laxen i våra allergifoder är odlad, och kommer från certifierade och mycket reglerade skotska och norska odlingar. Där är det förbjudet att använda tillväxtfrämjande hormoner eller antibiotika och det råder strikta regler för havsbottenföroreningar, burstorlek och beståndstäthet.

Vi använder ett antal olika marina råvaror i våra foder.

MSC-certifierat fiskmjöl – en råvara i mjölform producerad av upphettad fiskråvara, vilket ger en koncentrerad proteinkälla. Vårt fiskmjöl är MSC-certifierat och är tillverkat av olika typer av vildfångad vit fisk. 

Hydrolyserat laxprotein – tillverkat av lax odlad i havet utanför Norges och Skottlands kust.

Fiskolja – Fiskolja är en naturlig produkt och har därför naturligt olika innehåll av omega-3 beroende på vilken fiskart den kommer från. I SPECIFIC använder vi en fiskolja som är tillverkad av en blandning av torskleverolja och ansjovisolja. det ger oss en olja med stabilt höga nivåer av EPA och DHA.

MSC-certifierad Krill – vår nyaste ingrediens - en mycket bra källa till omega-3 eftersom fettsyrorna är bundna till fosfolipider (istället för till triglycerider som i t ex fiskolja) och därmed vattenlösliga, vilket gör att de har betydligt högre biotillgänglighet.  Krill är också rikt på antioxidanten astaxantin och kolin. Fiskad av ett MSC-certifierat fiskeri i Antarktis.

MSC-certifierade färska sardiner – används i några av våra foder med hel färsk fisk. Sardinerna är fiskade med ringnät och av små båtar utanför Cornwalls. Ett fiskesätt som är skonsamt för havsbottnen, minskar bifångst och även bränsleåtgången hos båtarna.

Alger – är inte fisk, men en vattenlevande växt och en rik källa till omega-3. Alger ger en hållbar form av högkvalitativ omega-3. De växer mycket snabbt och kan odlas på i övrigt inproduktiv mark och med begränsade resurser. Det var ett NASA-program, som letade efter sätt att föda människor på Mars, som utvecklade den morderna kommersiella produktionen av alger.

keyboard_arrow_up