SPECIFIC™ kanske inte är det billigaste fodret på marknaden, men det finns goda skäl till det.

För det första tillverkas våra foder med ett fast recept.  Många billigare foder använder något som kallas för ett öppet recept vid tillverkningen, vilket gör att de varierar mängderna av de olika ingredienserna mellan olika tillverkningssatser för att hålla kostnaden nere.  Vid tillverkning med ett fast recept används exakt samma mängd av varje ingrediens för varje produktionsomgång.  Vi gör det för att våra foder är noggrant utformade för att ge mycket specifika nivåer av näringsämnen och den dyrare tillverkningen med fasta recept försäkrar oss om att vi levererar detta varje gång.

Vi använder också vissa mycket dyra ingredienser där vi anser att det är det bästa sättet att leverera de viktigaste näringsämnena.

Det finns ingen enskild förklaring till varför vissa hundar äter gräs, men det är välkänt att hundar tycker om saker som har en distinkt lukt, så vissa hundar kan tycka att väldigt färskt gräs eller gräs med en annan hunds urin luktar intressant.

Hundar kan kräkas efter att ha ätit gräs. Detta skulle kunna antyda att de äter gräs för att kräkas om de har ont i magen, men det är inte fastställt att det är så. Du kan dock vara tryggt förvissad om att det inte är farligt för hundar att äta gräs. På grund av den hårda cellulosan i gräset kan inte hunden smälta det, så i de flesta fallen kommer det bara att passera genom tarmarna och synas i avföringen sen.

Om din hund slutar äta kan det tyda på att den mår dåligt och har magbesvär. För att försöka se om så är fallet kan du kontrollera hundens avföring och hålla ett vaksamt öga på hur den beter sig. På så vis kan du få reda på om den är sjuk på något sätt. Kontakta din veterinär om du är osäker.

Det finns såklart ett flertal skäl till varför din hund inte äter. Möjliga förklaringar kan till exempel vara :

  • Smärta eller besvär i munnen, tänderna eller halsen.
  • En förändring i matens sammansättning eller kvalitet.
  • Att maten inte har förvarats på rätt sätt.
  • Om ditt vanliga fodermärke inte har ett fast recept kan fodrets sammansättning variera från en förpackning till nästa, vilket gör att smaken också kan variera.

Vissa hundar är riktiga detektiver. De hittar och äter många olika saker när de är ute på promenad. Det är väldigt svårt att veta vad och hur mycket en hund kan få i sig den vägen, så det blir praktiskt taget omöjligt att justera fodermängden utifrån det.

Eftersom det du ger i matskålen är det säkraste och mest hälsosamma för din hund är det bättre att du försöker hindra den från att äta oavsiktliga saker. Du kan bland annat ge din hund foder precis innan ni går ut, och ta med dig några pellets från dess vanliga foder som belöning, för att minska risken att den äter annat.

Du behöver såklart hålla koll på hur mycket du ger som belöning, så att du inte överskrider hundens dagliga fodermängd.

Om din tidigare rumsrena hund börjar att kissa eller bajsa inomhus är det viktigt att du kontaktar din veterinär. Där kommer de att bedöma om det kan vara en sjukdom som ligger bakom eller om det helt enkelt är en beteendeförändring. Oavsett bakomliggande orsak kan din veterinär ta reda på vad problemet är och hjälpa dig att hantera situationen.

Din hund mår säkert dåligt över det här problemet - framför allt om det är en sjukdom som orsakar det.

Om din veterinär konstaterar att hundens ändrade beteende beror på en infektion i urinvägarna eller magtarmkanalen, diabetes eller andra hormonella sjukdomar, matsmältningsproblem, urinsten eller livmoderinflammation behöver din hund få behandling.

Du kanske även vill läsa detta >>

Tvärtemot vad många tror talar inte hundens nos om ifall de är sjuka eller inte.  Självklart kommer nosen troligen att bli varm om hunden mår dåligt och får feber, men oavsett om hundens nos är kall eller varm, blöt eller torr, kan den må bra. Det bästa och mest tillförlitliga sättet att kolla hundens kroppstemperatur och välmående på är att använda en termometer.

Hundar utforskar, upplever och kommer ihåg s sin omgivning via sin nos. De har ett naturligt intresse av saker som luktar eller dofter starkt. Som djurägare kan det kännas motbjudande att din hund äter bajs (det kan till och med vara dess egen avföring). Det finns dock ingen tydlig förklaring till varför de gör så.

Vissa tror att det är för att hunden har en brist på någon specifik substans eller något näringsämne. Andra tror att det är ett beteende vissa hundar har (att effektivt "städa upp" eller eliminera spår efter andra hundar i sitt territorium). Vi kan bara försäkra dig om att detta beteende oftast varken är onormalt eller skadligt för hunden, bara obehagligt för djurägaren.

Hundar har, liksom alla andra djur, en naturlig instinkt att para och fortplanta sig. Det är den mest naturliga sak i världen och denna drift styrs av könshormoner, både i hannen och tikens kroppar. I naturen parar och fortplantar sig hundar (eller vargar) enligt naturens lagar och rytm, men för husdjur är detta okontrollerade parningsbeteende inte lämpligt.

Kirurgisk kastrering (ibland även kallat sterilisering) bryter både lusten och förmågan att para sig. Det kanske kan tyckas elakt, men i många fall är det bättre än att din hund har kvar sin naturliga drift men inte tillåts att para sig. Om din hund inte förväntas bli avelshund kanske din veterinär till och med rekommenderar dig att låta kastrera den.

Att klia sig är ett naturligt beteende.

Det är dock dags att undersöka hunden om klådan blir så intensiv att den får pälslösa områden på kroppen eller om huden får röda prickar, rodnar eller blir fuktig och infekterad.

Klåda i huden kan orsakas av många olika saker, bland annat loppor, skabb och andra parasiter, bakterier, mikroskopiska jästsvampar, ringorm och allergi mot foder, pollen eller dammkvalster. Det kan vara svårt att hitta orsaken, men det måste göras om du vill veta vilken behandling som är lämpligast.

Bästa rådet om din hund slickar eller kliar sig för mycket och huden ser påverkad ut är att rådfråga din veterinär.

Du kanske även vill läsa detta >>

Precis som vi människor kan även hundar lida av övervikt.

Orsaken är enkel. Om din hund äter mer mat/kalorier per dag än den behöver kommer överskottet att förvandlas till fett. Om din hund behöver gå ner i vikt måste den göra tvärtom. Det betyder att du bör ge den färre kalorier än den behöver, varje dag. Fettdepåerna används då löpande och din hund kommer att få en hälsosam vikt igen.

Det överlägset säkraste och enklaste sättet att göra detta på är att använda ett bra viktminskningsfoder. Ett sådan foder ger din hund de grundläggande, viktiga näringsämnena och håller den mätt och nöjd, men innehåller färre kalorier. För att säkerställa att viktminskningen lyckas är det även viktigt att dra ner på godsaker och matrester och att gradvis öka mängden motion. Den goda nyheten är att en bra diet (om du följer den) kommer att få din hund i god form igen och göra den gladare, mer aktiv och social.

Du kanske även vill läsa detta >>

Det är viktigt att din hund får en bra kost, och det blir ännu mer avgörande efter en operation eller om den lider av en sjukdom. Båda dessa tillstånd kan såklart minska hundens aptit, vilket betyder att det då blir ännu viktigare att dess foder är hälsosam och aptitretande.

Ett gott råd är att välja våtfoder - kanske till och med ett konvalescensfoder. Blanda upp det med vatten som värmts till kroppstemperatur, för att göra det så välsmakande som möjligt. Om din hund inte kan stå och äta ur en skål kan den matas med sked eller spruta direkt i munnen. Din veterinär eller djursjukskötare kommer att kunna ge dig råd gällande detta. 

Du kanske även vill läsa detta >>

Nej. Hundar är väldigt flexibla fysiologiskt sett när det gäller vilken typ av föda de äter. De är allätare (omnivorer), vilket betyder att de kan smälta och använda både kött och växter, precis som vi människor. (Här skiljer sig hunden från katten, som måste ha kött i sin mat.)

En hund kan faktiskt leva på en helt vegetarisk diet, om den är uppbyggd på rätt sätt.

Kött är dock en koncentrerad och välsmakande källa till proteiner, mineraler och vitaminer. Det ger även energi och gör att maten smakar gott. Så det är ändå fördelaktigt att inkludera kött i hundens kost.

Det kan vara väldigt obehagligt om hunden har dålig andedräkt - framför allt för de människor som har hand om den. Ibland kan det vara ett tecken på en, i vissa fall allvarlig, bakomliggande orsak.

En hudinfektion i läppvecken kan orsaka en väldigt obehaglig lukt från området kring munnen. Inuti munnen är infektioner, sår eller matrester i tandköttet, halsen eller en tand vanliga orsaker till dålig andedräkt.

Föda och syra från magsäcken kan också ge upphov till dålig lukt.

Du kan gnugga en bomullstuss/-pinne på hundens läpp ELLER tandkött och sedan lukta på den för att ta reda på var lukten kommer ifrån. Kontakta din veterinär om du är osäker på varför hunden luktar illa, eller om du tror att hunden behöver behandling.

Hundar är allätare och ett bra kattfoder är inte farligt att äta för de flesta hundarna. Men kattfoder innehåller ofta fler kalorier än genomsnittliga hundfoder. Så även om det är säkert för din hund att äta några pellets av kattens foder emellanåt är det bra att se till att den inte blir överviktig. Om din katt äter specialkost för ett visst hälsotillstånd är det inte rekommenderat att hunden smakar av dess mat.

keyboard_arrow_up