Foder till din överviktiga hund

Vilka hälsorisker medför övervikt för din hund?

Det finns ett flertal problem kopplat till övervikt. Bland annat gör övervikt att det är jobbigt och svårare att röra sig och vara aktiv, vilket begränsar livet. Extra kroppsvikt belastar även lederna mer, vilket ökar slitaget och ger smärta hos äldre djur med artros.

Nyligen har det upptäckts att en stor andel fettvävnad i kroppen även ger flera andra negativa effekter. Fettet tar upp utrymme som andra organ behöver, som hjärta, lungor, blodkärl och tarmar. Fettvävnaden utsöndrar även kemiska substanser som bland annat är inflammatoriska och som därmed förvärrar andra sjukdomar, som artros, och ökar risken för diabetes.

Är du osäker på om din hund är överviktig?

Din veterinärklinik hjälper dig gärna. De kan hjälpa dig att ta reda på om din hund är normalviktig eller överviktig och hjälper dig med en viktminskningsplan om det behövs.

Du kanske vill bedöma din hund hemma också?
Använd SPECIFIC™-s guide för bedömning av hundars kroppskondition.

                               

Klicka här!                                      Hur många Healthy Treats kan min hund äta?

Försöker du få ner ditt djurs vikt och behöver lite hjälp på vägen?

SPECIFIC har en kostnadsfri viktminskningsapp som på ett enkelt sätt kan stötta dig under ditt djurs viktminskningsresa. Den ökar chansen att du lyckas!

Appen ger dig:

 • Riktlinjer för utfodring som är skräddarsydda för just ditt djur
 • Flexibelt program - när djuret går ner i vikt justerar appen utfodringsmängderna, vilket säkerställer en hälsosam och stadig viktminskning mot idealvikten
 • Illustrerar tydligt framstegen
 • Möjlighet att länka till din veterinär för hjälp och stöttning

Appen kombinerar teknik och expertis och ger dig effektiv hjälp under hela resan mot idealvikten och slutmålet - ett hälsosammare och mer aktivt liv för din fyrbenta vän.

Upptäck mer

Din hund behöver gå ner några kilo – vad händer nu?

Som tur är finns det foder som är speciellt utvecklade för att hjälpa din hund att gå ner i vikt utan att den ska behöva vara hungrig. 

En viktminskningsdiet innebär inte att du ger hunden mindre av dess vanliga foder - det är en diet som är noggrant utformad med ett lågt fettinnehåll och med mycket fibrer, så att din hund kan få äta fulla portioner, för att känna sig mätt samtidigt som den går ner i vikt.

Dieten är även proteinrik, för att upprätthålla muskelmassan. Det ökar också viktminskningen, eftersom det gör att fettet bryts ner snarare än musklerna.

Steg till en idealisk kroppsvikt

 1. Viktbedömning: Få din hund vägd och dess kroppskondition bedömd.
 2. Planering: Samarbeta med din veterinär för att avgöra hundens målvikt, välja ett viktminskningsfoder, beräkna den dagliga fodermängden och ta fram ett träningsprogram.
 3. Viktminskning: Genomför åtgärderna gällande både foder och motion. Det är viktigt att du alltid väger upp fodergivan under den här fasen, så att du vid behov lätt kan justera den.
  Väg din hund regelbundet. Tips: Ett enkelt sätt att göra det på (om hunden inte är för stor) är att väga både dig och hunden när du håller den i famnen och sedan bara dig själv; därefter kan du lätt subtrahera de två vikterna för att få hundens vikt. Tänk på att inte ge hunden olika typer av belöningar och godbitar, speciellt inte matrester, de gör att viktminskningen tar längre tid och se till att alla runtomkring vet om att du försöker få ner hundens vikt så att de inte oavsiktligt ger den mer mat.
  Ha tålamod – det sker inte över en natt, men om du håller dig till planen kommer din hund att gå ner i vikt och det kommer att vara mödan värt när du får en friskare och mer välmående hund.
 4. Bibehåll vikten: När hunden nått sin målvikt måste du se till att den bibehålls - du kanske ska överväga ett foder för viktkontroll, som innehåller mindre energi än ett vanligt livsstadiefoder.
keyboard_arrow_up