Finns det foder som hjälper hunden att återhämta sig efter operation eller sjukdom?

 

När din hund ska återhämta sig efter sjukdom, skador eller operation

Att återhämta sig efter en operation eller tuff cellgiftsbehandling kan vara jobbigt både för. Faktum är att det finns många saker du kan göra för att hjälpa din hund. I de flesta fall får du tydliga hemgångsråd av din veterinär om hur du ska ge hunden eftervård och se efter eventuella sår för att förebygga att de blir infekterade. Att ge hunden en väl anpassad återhämtningskost är även det en viktig del i hundens tillfrisknande.

När ni kommer hem är det troligt att hunden vill gå och lägga sig direkt (speciellt om den behöver sova ut efter en narkos), så se till att den får lugn och ro en stund. Den kommer snart att vara smärtfri, välmående och ha aptit igen.

Intensive Support till hund och katt

Foder efter operation

Din hund kommer inte att ha så god aptit efter operationen, börja därför med att ge den små lätta måltider. Din veterinär kommer att rekommendera ett återhämtningsfoder, häll dig till det fodret så länge som veterinären råder dig. Som alltid är det viktigt att hunden har fri tillgång till rent och färskt vatten.

Att äta och dricka med krage

Din hund kan ha fått en trattformad krage av veterinären, som ska hindra den från att slicka, bita eller riva i sitt operationssår eller förband. Det är viktigt att denna får sitta på hela tiden, speciellt på natten eller om hunden lämnas ensam. Den kommer snart att vänja sig vid att ha kragen på sig, men se till att kragen inte hindrar den från att äta eller dricka. Om den skulle göra det måste du ta bort kragen när hunden ska äta eller dricka. Glöm inte att sätta på den igen direkt efteråt.

Vilket foder är bäst för min hund efter sjukdom eller operation?

Återhämtningsfoder har ett ökat innehåll av kalorier, protein och fett för att hunden ska få i sig all näring den behöver, även om den inte äter lika mycket som vanligt. De är speciellt utformade för att ges vid perioder av sjukdom och under återhämtning, om din hund är allvarligt sjuk eller i livets slutskede kan du fortsätta att ge den återhämtningsfoder.

 Ett idealiskt återhämtningsfoder bör vara:

  • Proteinrikt för att stödja bevarandet av muskelmassan.
  • Energirikt, eftersom din hund troligen kommer att ha nedsatt aptit men en påtagligt ökad ämnesomsättning under återhämtningen. Ett energirikt foder gör att små mängder ger tillräckligt med energi för att täcka behovet.
  • Rikt på fett och protein, vilket gör att det får ett lägre innehåll av kolhydrater. Detta är fördelaktigt, eftersom hundar kan vara insulinresistenta under återhämtningen.
  • Baserat på lättsmälta ingredienser, eftersom katten kan ha ett sämre upptag av näringsämnen ur kosten än normalt.
  • Välsmakande och attraktivt, så att hunden uppmuntras att äta.

Vid långvariga återhämtningsperioder kan ett torrfoder till aktiva hundar med högt energiinnehåll vara ett alternativ.

SPECIFICTM foder är enbart tillgängligt hos veterinärkliniker (som verkligen älskar hundar)

Hitta en veterinär

ELLER