Foder till hundar med allergi

Har din hund häftig klåda, kliat sönder huden eller slickar sig överdrivet - i så fall är det troligt att den har någon form av hudproblem.

Lite kliande är normalt hos hundar men revor i huden som resultat efter överdriven klåda kallas prurit och är en av de vanligaste orsakerna till veterinärbesök.

ATT HANTERA HUDPROBLEM HOS HUNDAR OCH KATTER

FÖDOÄMNES- OCH  KLÅDDAGBOK

Orsaker till hudproblem hos hundar

Det finns olika orsaker till hudproblem och det är viktigt att ta reda på vad din hund lider av för att din veterinär ska kunna behandla både symtom och den underliggande orsaken. Till exempel kan en hund som lider av en födoämnesallergi behöva både ett schampo som lugnar irriterad hud och ett specialfoder som hanterar allergin.

Parasiter

En av de vanligaste orsakerna till hudproblem är parasiter som loppor eller kvalster. Loppor är inte så vanligt i Sverige, men deras bett, eller en allergisk reaktion mot betten, kan orsaka klåda, håravfall och rodnad hud.

Kvalster är också vanliga bland hundar. Demodexkvalster som bor i hårfollikeln, och skabb eller sarcopteskvalster som borrar in sig i huden orsakar allvarlig klåda. Dessa kan leda till att din hund bildar sårskorpor på huden och förlorar håret.

Bara för att du inte kan se dem betyder det inte att det inte finns några parasiter där. Loppor är svåra att upptäcka tills det finns många av dem, och kvalster är små.

Allergi

En annan orsak till hudirritation är allergier. En allergi är när immunsystemet överreagerar på ett ofarligt ämne - kallat allergen. När en hund kommer i kontakt med ett allergen frisläpps olika kemikalier, inklusive histamin, som orsakar klåda. Frisläppande av histamin är en helt normal del av immunsvaret - men vid allergier frigörs det som svar på en ofarlig substans.

Allergier kan delas in i tre grupper

Loppallergi – allergisk reaktion mot loppbett
Omgivningsallergier - allergi mot ämnen i miljön, som damm, pollen eller mögel
Födoämnesallergi – reaktioner mot ett eller flera födoämnen
Ofta kan en individ lida av flera av dessa allergier samtidigt.

Födoämnesallergier jämfört med överkänslighet

En födoämnesallergi är när kroppens immunsystem överreagerar mot vissa ämnen i födan. Riktig födoämnesallergi är faktiskt ganska sällsynt, oftare handlar det om en överkänslighet. Symtomen på allergier och överkänsligheter är likartade, men tenderar att gå långsammare vid överkänslighet, och vid en överkänslighet är det inte immunförsvaret som orsakar problemet.

Stress

Stress, tristess och oro kan också orsaka hudsjukdom. Det är sällsynt men vissa hundar kan ägna sig åt överdrivet slickande av huden eller kliande för att hantera stressen. Denna stress kan komma från brist på motion, mental stimulering eller som ett svar på separationsångest, höga ljud eller stormar.

Endokrint

Hundens kropp har ett flertal körtlar som utgör det endokrina system. Dessa körtlar reglerar utsöndring av hormoner till blodomloppet. Dessa behövs för att reglera kroppens processer och är avgörande för normal produktion av hud och päls.

Om ett av de endokrina organen inte utsöndrar rätt mängd hormon eller producerar för mycket, kan detta leda till hudsjukdom, håravfall eller onormal hudkvalitet.

Sekundär infektion

Det finns alla många typer av bakterier och jäst, helt ofarliga, som lever på huden, med huden som en skyddande barriär. Om huden skadas genom kliande, bitande eller slickande, kan bakterier och jäst invadera huden och orsaka sekundära infektioner.

Vad kommer din veterinär att göra?

Oavsett orsaken är hudproblemen besvärliga för din hund och ett besök hos veterinären kan behövas.

För att behandla sjukdomen ordentligt behöver veterinären behandla symtomen på sjukdomen men också identifiera vad den bakomliggande orsaken till det är.

Din veterinär måste få en helhetsbild av din hunds problem genom att diskussion med dig och granska eventuella tidigare behandlingar. För att hjälpa veterinären kan du förbereda svar på följande:

När märkte du först din hunds symptom?
Kliar sig din hund och i så fall var på kroppen?
Har din hund ständigt dessa problem eller är det värre vid vissa tidpunkter?
Hur är din hunds allmänna välmående – t. ex. ätande, drickande och aktivitet?
Har din hund haft tidigare eller regelbunden behandling för hudproblem / loppor / andra medicinska problem?
Vad äter din hund? Vilka godbitar får din hund?
Har du några andra husdjur? Har dessa eller någon familjemedlem i huset några hudproblem?

Veterinären gör sedan en klinisk undersökning och tittar på hundens allmänna hälsa, hud och päls och i öronen med ett otoskop för att identifiera förändringar eller hitta eventuellakvalster eller loppor.

För att kunna diagnostisera exakt vad som orsakar hundens hudproblem, kan din veterinär behöva göra ytterligare test.

Det kan bli nödvändigt att ta ett prov av hundens hudceller för att studera i mikroskop, en process som kallas cytologi. Detta hjälper veterinären att identifiera om det finns parasiter och om dessa kan orsaka infektion. Efter det väljer man en lämplig behandling.

Mer information om olika typer av hudproblem hos katt hittar du här http://www.hudproblemhundochkatt.se/ 

HOW FOOD CAN HELP WITH SKIN PROBLEMS

Whilst it is obvious that changing foods can help with skin conditions caused by foods, it is also true that food can help with skin problems in other ways.

HELPING WITH FOOD ALLERGIES AND SENSITIVITIES

When dealing with a food intolerance look for foods with unusual proteins that your dog is unlikely to have eaten before.  It also helps to give them food with fewer ingredients as this reduces the chance of giving them a problem causing ingredient.

Hydrolysed proteins are also good.  It is almost always a protein that causes an allergy.  Hydrolysis breaks the protein down into smaller pieces using enzymes.  When the protein is broken down then the body is unable to recognise it so doesn’t react to it.

FOODS WITH SKIN SUPPORTING NUTRIENTS

Nutrients such as Omega-3 from fish oils and vitamins and minerals such as zinc, vitamin A and B-complex can all help improve skin condition.

RELIEVING THE SYMPTOMS

Whatever the cause of the skin condition, inflammation will be involved.  Omega-3 fish oils can support the body's natural anti-inflammatory process to help with the distressing itching your dog will be experiencing.

SPECIFICTM foder är enbart tillgängligt hos veterinärkliniker (som verkligen älskar hundar)

Hitta en veterinär

ELLER