Hantera matsmältningsbesvär

 

Hundar har generellt sett ett otroligt magtarmsystem. Det behöver vara tåligt och mångsidigt för att kunna hantera sånt som din hund tuggar i sig under promenaderna. Men även hundars magtarmsystem kan stöta på problem och det är en av de vanligaste orsakerna till veterinärvård.

Det finns många orsaker till matsmältningsbesvär bland annat för stor mängd foder, om hunden äter något olämpligt, infektioner och stress. Dessutom ökar antalet hundar som är överkänsliga eller allergiska mot födoämnen. Oavsett orsaken till besvären så är symtomen ofta likartade och lätta att upptäcka.

Vilka symtom uppvisar hunden vid känslig mage?

Tecknen på magbesvär är ofta tydliga och visar sig som kräkningar, diarré eller lös avförong, magsmärtor och förstoppning.

Hundens avföring ger ofta en bra ledtråden till hur dess mage mår - så håll regelbunden koll. Det vanligaste tecknet på en upprörd mage är det veterinären kallar "lös avföring". Här finns självklart alla varianter från lite mjuk till flytande avföring. Orsaken är att magtarmsystemet har upptäckt något som den snabbt vill få igenom systemet. Ett annat sätt för magtarmsystemet att bli av med problemet är åt andra hållet - genom att kräkas.

Om föda av någon anledning stannar för länge i grovtarmen på grund av förstoppning absorberas för stor andel vatten tillbaka till kroppen och avföringen blir hård och får svårt att passera ut.

När bör jag oroa mig för min hunds matsmältningsbesvär?

Tillfälliga perioder av diarré, kräkning eller förstoppning är normalt inget att oroa sig för. Men om symtomen blir allvarligare, kvarstår i mer än några dagar eller om du ser slem (ett vanligt tecken på IBS) eller blod (vanligen p.g.a. grovtarmsinflammation) i avföringen är det dags att göra något åt det.

Oavsett bakomliggande orsak blir resultatet ett dåligt upptag av näringsämnen på grund av ett mindre effektivt matsmältningssystem. Om din hund har förlorat vätska via kräkningar kan den även lida av brist på livsviktiga elektrolyter (salter), som kalcium, magnesium, kalium, natrium, fosfat och klorid. Allt detta ger också en förlust av energi.

Vilket foder är bäst vid känslig mage och diarré?

Kosten spelar en stor roll för magtarmhälsan. Vid problem kan dessa, åtminstone delvis, bero på den nuvarande kosten. Att byta foder kan då vara en början. Foder som är speciellt framtagna för hundar med magtarmbesvär är fria från de ingredienser som oftast ger problem och det är därför osannolikt att de ska orsaka besvär.

Hundar som har matsmältningsbesvär och känslig mage behöver ett foder med lågt fiberinnehåll och med lättsmälta ingredienser, för att få ett maximalt upptag av näringsämnen. De behöver också höga nivåer av mineraler och fettlösliga vitaminer för att kompensera för nedsatt förmåga att absorbera dessa i tarmen, samt ersätta de ökade förlusterna vid kräkningar.

SPECIFICTM erbjuder en rad olika hundfoder speciellt framtagna för olika typer av matsmältningsproblem 

För de flesta matsmältningsbesvären hos hund rekommenderar vi CID eller CIW Digestive support. De är även lämpliga för hundar med kolit (grovtarmsinflammation).

Om din hund är dålig i magen på grund av allergi eller överkänslighet mot födoämnen rekommenderar vi något av våra speciella allergifoder CDD/CDW, CDD-HY Food Allergen Management eller COD-HY/COW-HY Allergen Management Plus.

Är din hund istället förstoppad rekommenderar vi ett fiberrikt foder som CRD-1/CRW-1 Weight Reduction eller Weight Control CRD-2.

Du hittar information om alla dessa hundfoder på webbplatsen och din veterinär kan hjälpa dig att hitta det som passar just din hunds behov.

SPECIFICTM foder är enbart tillgängligt hos veterinärkliniker (som verkligen älskar hundar)

Hitta en veterinär

ELLER