Kan foder hjälpa vid ledbesvär?

 

Friska leder

Din hunds leder är under konstant belastning, oavsett om den springer efter en leksak eller hoppar upp i och ner från soffan. Man vill gärna uppmuntra hunden att vara aktiv, men ju mer den använder sina sin kropp desto större är risken att den skadar sig, vilket kan leda till långvariga besvär från lederna. Våra husdjur lever också allt längre tack vare bättre kost, omvårdnad och veterinärvård. Därför träffar veterinärerna många hundar med åldersrelaterade besvär, bland annat artros.

Klicka på bilden för att komma till vår djurägarfolder!

Vad är artros?

Artros är en långsamt fortskridande och beständig sjukdom, som bryter ned brosket som omger lederna. Den är vanligt förekommande hos äldre hundar. Faktum är att mer än 90 % av alla hundar som är över fem år gamla drabbas av artros. Hos en normal, frisk kropp täcks benändarna av ett skyddande brosklager, där de möts i leden. Brosket bryts ständigt ner och byggs upp på nytt. Hastigheten med vilken återuppbyggnaden sker kan dock bromsas av ålder, sjukdom eller ärftliga faktorer (genetik). Extrem träning eller övervikt kan öka hastigheten på brosknedbrytningen. När detta sker byggs brosket upp långsammare än det bryts ned, vilket leder till att det försvagas. Då kan benändarna skava mot varandra, vilket orsakar smärta, irritation och inflammation. Oavsett bakomliggande orsak kan artros verkligen påverka din hunds välmående och hälsa. 

Vad är symtomen vid artros hos hund?

Akut smärta är sällan det första tecknet på artros. Det är vanligare att din hund blir mindre aktiv. Den rör sig helt enkelt mindre, och kan även visa besvär vid vardagliga saktiviteter som att klättra upp i soffan eller hoppa in i bilen. Du kanske också märker att hunden blir mer besvärad när det är kallt ute.

Hur behandlas artros hos hund?

Med framgångsrik behandling av smärtan och inflammationen bör din hund kunna leva ett normalt liv. Om problemen är grava kan veterinären komma att föreslå kirurgi; det kan vara allt från att spola leden till att helt byta ut leden. Om din hund är frisk och sund i övrigt kan det dock räcka med att ändra dess kost. Rätt näringsämnen, som fiskolja, kan hjälpa till att kontrollera sjukdomsymtomen.

Hur kan foder hjälpa min hund vid artros?

Rätt foder kan hjälpa till vid hanteringen av artros genom att:

Hantera inflammationen
Foder med ett högt innehåll av omega-3-fettsyror från fiskolja kan hjälpa till att stödja den naturliga antiinflammatoriska processen. 

Stödja brosket:

  • Omega-3 från fiskolja minskar aktiviteten hos enzymer som bryter ner brosk.
  • Kondroitin är viktiga byggstenar i brosk, tillsats av dessa i fodret tillgodoser behovet vid återuppbyggnaden av ledbrosket.
  • Mangan stödjer uppbyggnaden av nytt brosk.
  • Högt innehåll av antioxidanter i fodret kan hjälpa till att neutralisera fria radikaler, vilka frigörs vid inflammationen och som annars kan leda till ytterligare nedbrytning av brosket.

Viktkontroll:
Övervikt är både en orsak till och en följd av problemet, eftersom övervikt ökar brosknedbrytningen samtidigt som nedsatt rörlighet orsakad av ledsmärta bidrar till viktuppgång, vilken i sig förvärrar problemet. Välj ett foder med ett lågt fettinnehåll, för att minska energimängden, och med mycket fibrer, så att hunden känner sig mätt.

SPECIFICTM foder är enbart tillgängligt hos veterinärkliniker (som verkligen älskar hundar)

Hitta en veterinär

ELLER