Mat till din kattunge

Den viktiga tiden som kattunge

En god kost är alltid viktig för din katts hälsa och välmående, men det är extra viktigt under kattungeperioden.

Kattungar är väldigt aktiva och växer fort, vilket skapar ett stort behov av proteiner och kalorier.  Men deras magar är små, kattungefoder behöver därför vara näringstätt så att små fodermängder ger mycket näring. Det är därför man bör ge ett speciellt kattungefoder.

När ska jag ge kattungefoder?

Katten bör äta kattungefoder fram till kastreringen, eller i 8 till 12 månader om den inte kastreras. Storvuxna katter mognar senare än mindre katter.

Vad spelar det för roll om den kastreras?

När katten kastreras minskar energibehovet avsevärt, så om du fortsätter att ge den kattungefoder får den mer kalorier än den behöver, vilket kan leda till övervikt. 

Tips för utfodring av kattungar

  • Kattungar har små magar, vilket betyder att de inte kan äta så stor mängd åt gången. Ge den därför 4 eller till och med 5 små mål mat om dagen till att börja med. Vid 6 månaders ålder är det okej att övergå till 2 mål mat per dag.
  • Du bör inte lämna våtfoder i matskålen längre än 20-30 minuter. Kasta därefter eventuella rester. Öppnade burkar kan förvaras i kylskåpet i upp till 3 dagar. Om du förvarat våtfoder i kylskåp är det dock bäst att servera det rumstempererat, eftersom kattungar tycker att maten då smakar bättre.
  • Morrhåren är väldigt känsliga för beröring. Därför är grunda matskålar bäst, så att inte morrhåren slår i kanten på skålen lika lätt.
  • Ge alltid din katt tillgång till färskt, rent vatten i en ren skål. Försök att hålla vattenskålen avskild från matskålen, så att inte foderbitar ramlar i vattnet.

Vårt kattungefoder är annorlunda - omega-3 från fisk är skillnaden!

Våra kattungefoder (både torrfodret och våtfoderpatén) innehåller höga nivåer omega-3 från fisk. Det är ett förstklassigt näringsämne som har välkända goda effekter i kroppen och speciellt fördelaktiga under utvecklingen av:

Hjärnan
Synen
Lederna
Huden och pälsen

Här kan du ladda ner en folder om utfodring av kattungar och ungkatter

Näringsriktig kost för en frisk och välmående kattunge och ungkatt.

SPECIFICTM-dieterna finns bara hos utvalda veterinärer
(som verkligen älskar katter)

Hitta en veterinär

ELLER