Foder kan hjälpa din katt vid ledbesvär

Ledsmärta hos hund är ett välkänt problem, men det är först nyligen det börjat uppmärksammas hos katt. 

Katter är mästare på att dölja smärta, vilket gör det mycket svårare att ställa diagnosen ledsmärta hos katt jämfört med hos hund.

En studie från 2002 av Hardie med flera som tittade på röntgenbilder från äldre katter visade dock att 90 % av katterna över 12 års ålder uppvisade tecken på degenerativ ledsjukdom.  Denna, och andra studier, antyder att artros kan vara vanligt hos äldre katter men att det är underdiagnosticerat.

Tecken på att din katt kanske lider i tystnad är:

  • Minskad rörlighet: Den kan vara mindre villig att hoppa upp och ner eller gå uppför trappor långsammare.
  • Minskad aktivitet: Den tillbringar mer tid sovande, går mer sällan ut i trädgården eller sover på mer lättillgängliga platser än tidigare. Den tvättar sig mindre, vilket du märker på pälsens utseende.
  • Viloställning: Du kan märka att katten ligger i en mer upprätt, stel position på bröstet istället för att krypa ihop i en skön cirkel.
  • Ändrat beteende: Katten kan bli mer lättirriterad och mindre villig att interagera med andra. Den kan ogilla att du tar i den eller visa tecken på ökad aggression eller rädsla. Humöret blir ofta påverkat vid smärta.
  • Toalettvanor: Om du märker att katten kissar utanför lådan kan det vara ett tecken på att den har svårt att ta sig in i lådan.

 

Vad är artros?

Artros är en ledsjukdom som påverkar brosket som omger lederna. I en frisk led omges benändarna av ett skyddande brosklager som ständigt bryts ner och byggs upp i samma takt. Om brosket däremot bryts ner för fort eller byggs upp för långsamt, på grund av exempelvis hög ålder, sjukdom eller genetiska faktorer, blir brosklagret för tunt och kan till slut resultera i att benändarna gnuggas mot varandra, varpå smärta och inflammation uppstår.

Hur kan foder hjälpa vid artros?

Rätt foder kan hjälpa till vid hanteringen av artros genom att:

1. Kontrollera inflammationen: Foder med högt innehåll av omega-3-fettsyror från fiskolja kan stödja den naturliga antiinflammatoriska processen.   

2. Stödja brosket:

  • Omega-3 från fiskolja minskar aktiviteten hos enzymer som bryter ner brosk.
  • Glukosamin och kondroitin är viktiga byggstenar i brosk, tillsats av dessa i fodret tillgodoser behovet vid återuppbyggnad av ledbrosket.
  • Mangan stödjer uppbyggnaden av nytt brosk.
  • Högt innehåll av antioxidanter i fodret kan hjälpa till att neutralisera de fria radikaler som frigörs vid inflammationen och som annars kan leda till ytterligare nedbrytning av brosket.

3. Viktkontroll: Övervikt är ofta både en orsak till och en följd av ledproblem, eftersom övervikt ökar brosknedbrytningen samtidigt som nedsatt rörlighet orsakad av ledsmärta bidrar till viktuppgång. 

SPECIFICTM-dieterna finns bara hos utvalda veterinärer
(som verkligen älskar katter)

Hitta en veterinär

ELLER