Hur du kan hjälpa din katt vid matsmältningsbesvär

Trots att katter har ett magtarmsysten som klarar av det mesta är det ganska vanligt med matsmältningsproblem hos katter. Oftast är problemen kortvariga och går över efter några dagar. Det finns dock katter som drabbas av magtarmsjukdomar som kräven mer långvarig behandling.

Även om orsakerna till magtarmproblem är många så är tecknen på orolig mage hos katter ofta tydliga och visa sig som diarré, kräkning, förstoppning eller avföring som luktar illa eller avviker från det normala utseendet.

De vanligaste orsakerna till magåkommor hos katter är till exempel:

  • Infektion
  • Något den ätit
  • Parasiter – vanligen mask
  • Sjukdomar i bukspottkörteln – som leder till att produktionen av matsmältningsenzymer störs.
  • Överkänslighet eller allergi mot födoämnen.

Din katt behöver näring.

Oavsett vad som orsakat magbesvären så leder det till att din katt inte får i sig tillräckligt med näringsämnen. En obalans som måste åtgärdas. Katter är dessutom extra känsliga för svält, så vänta inte med att se till att den får i sig föda även om magen är orolig.

Vilken sorts foder kan hjälpa?

Det viktigaste är att ge ett foder som är lättsmält för att säkerställa att din katt får i sig alla näringsämnen den behöver även om dess matsmältningssystem inte fungerar normalt. Lättsmälta ingredienser i fodret motverkar även ytterligare irritation i magtarmkanalen och ger mindre mängd osmält föda längre bak i tarmen som i sin tur minskar risken för överväxt av ofördelaktiga bakterier och en obalans i bakterieloran. 

Kosten bör även innehålla extra näringsämnen för att ersätta den ökade förlusten som magbesvär ofta medför. Foder utformade för magtarmbesvär har ofta ett högre innehåll av viktiga vitaminer och mineraler för att kompensera ett försämrat upptag och vid diarré och kräkning förlorar kroppen salter som behöver ersättas genom födan. Fodret bör därför även ha ett ökat innehåll av elektrolyter, som kalcium, magnesium, kalium, natrium, fosfor och klorid.

SPECIFIC™ sortimentet har flera olika specialfoder för katter med matsmältningsbesvär.

För det flesta magtarmbesvären rekommenderar vi Digestive Support FID/FIW. Det är lättsmält torr- och våtfoder som även innehåller speciella ingredienser som stödjer magen och tarmen lite extra.

Om din katt är födoämnesintolerant eller -allergisk kan du välja ett av våra speciella allergifoder Food Allergen Management FDD-HY/FDW eller Allergen Management Plus FOD-HY/FOW-HY.

Vid förstoppning är ofta ett fiberrikt foder att föredra och därför rekommenderar vi Weight Reduction FRD/FRW.

SPECIFICTM-dieterna finns bara hos utvalda veterinärer
(som verkligen älskar katter)

Hitta en veterinär

ELLER