Hur du kan hjälpa din katt vid matsmältningsbesvär

Matsmältningsproblem är ganska vanliga hos katter och försvinner i allmänhet efter några dagar, även om vissa behöver en mer långsiktig lösning.

Tecken på att din katt lider av matsmältningsproblem är uppenbara symptom som diarré, kräkningar, förstoppning och illaluktande eller oregelbunden avföring.

Det finns flera orsaker till matsmältningsproblem hos katter. Bland annat:

 • Infektion
 • Något din katt har ätit
 • Parasiter – t ex mask
 • Sjukdomar i bukspottkörteln – där produktionen av matsmältningsenzymer störs
 • Allergi eller överkänslighet mot födoämnen

När bör du ta katten till veterinären?

Mindre kräkningar eller lätt diarré är kroppens naturliga sätt att bli av med något olämpligt som den ätit och är normalt inget att oroa sig och kräver inte heller ett besök hos veterinären. Håll det under uppsikt och försäkra dig om att symptomen avtar.

Om du däremot ser något av följande tecken eller är orolig bör du ta katten till veterinären:

 • Kräkningarna eller diarrén avtar inte efter ett partimmar eller förvärras
 • Kräkningarna eller diarrén pågår i mer än 24 timmar
 • Svullen buk 
 • Tecken på blod i kräk eller diarré
 • Katten verkar ha ont
 • Katten är ovanligt trött eller slö

Vikten av ett hälsosamt mikrobiom 

Mikrobiomet är namnet på de triljoner bakterier och andra mikroorganismer som lever i tarmen. Mikrobiomet spelar en viktig roll i matsmältningen. Men bidrar också till att stärka immunförsvaret, reglera hormoner, stödja en frisk tarm, det spelar till och med roll för humöret. Ett hälsosamt mikrobiom är alltså viktigt.

I en frisk tarm är mikrobiomet balanserat. Det innebär att de goda bakterierna förökar sig så bra att de blockerar de dåliga bakterierna. När tarmen har en hälsosam bakteriebalans sägs den vara i jämvikt.

Även en enkel matsmältningsstörning kan rubba den känsliga balansen.  

 

 

 

Läckande tarm

Hos en frisk hund eller katt är cellerna som bildar tarmens slemhinna nära sammankopplade med hjälp av ”tight junctions”. Dessa låter vatten och näringsämnen passera igenom, samtidigt som de blockerar skadliga ämnen. 

Inflammation i tarmen kan göra dessa tight junctions otäta. Då skadas tarmens slemhinna och tarmbarriären blir mer genomsläpplig – så kallad ”läckande tarm”.  När detta sker kan bakterier, allergener och toxiner passera ut i blodet och orsaka utveckling och försämring av många allvarligare sjukdomar. Det kan handla om fetma, diabetes, njur- och leverproblem, kolit, IBD, hudproblem (allergier), ledproblem (inflammation) och till och med beteendeproblem. 

Många fall av läckande tarm orsakas av gradvis och långvarig tarmskada som uppstått från problem med födoämnesallergier, långvarig användning av antibiotika eller långvariga problem med näringsupptaget och matsmältningsproblem. 

Långvariga perioder av matsmältningsrubbningar kan ge obalans i mikrobiomet. Detta ger en överväxt av ogynnsamma bakterier på bekostnad av de goda bakterierna, vilket i sin tur ger upphov till inflammation. 

En kort exponering är orsakar oftast inte läckande tarm, men en långvarig exponering kan skada tarmen och en skadad tarm kan i sin tur ge upphov till allvarligare tillstånd. 

Matsmältningsstörningar ska alltid måste hanteras för att undvika att de leder till allvarligare problem.

Din katt behöver näring

Oavsett orsak till störningen är resultatet att din katt inte får i sig tillräckligt med näring, något som måste åtgärdas.

Vilken typ av näring kan hjälpa?

Det viktigaste är att ge katten ett foder som är lättsmält. Detta gör att din katt får i sig de näringsämnen den behöver även när matsmältningssystemet inte fungerar som det ska. Lättsmälta ingredienser hjälper också till att förhindra ytterligare irritation i magen och innebär att det finns mindre osmält mat i tarmen som kan föda de ogynnsamma bakterierna.

Kosten bör har ett högt innehåll av näringsämnen: mat som är utformad för matsmältningsproblem har ofta högre halter av viktiga vitaminer och mineraler för att kompensera dåligt upptag av dessa. De ökade nivåerna av elektrolyter som kalcium, magnesium, kalium, natrium, fosfat och klorid i dessa dieter ersätter näringsämnen som förlorats på grund av diarré och kräkningar.

SPECIFIC Digestive Support innehåller också AuraGuard, en ingrediens som stödjer tarmväggens integritet genom att öka halten av proteiner som hjälper till att bilda, underhålla och hålla täta tight junctions. Det bidrar också till att öka produktion av slem, som verkar som ett skyddande hölje på tarmväggen.

SPECIFIC Digestive Support innehåller också flera ingredienser för att återställa ett balanserat mikrobiom samt bidra till att återställa en god tarmhälsa. AuraGuard och fermenterbara fibrer (betmassa, XOS och FOS) ökar halterna av nyttiga bakterier och minskar halterna av ogynnsamma bakterier. Det ger ett mer balanserat och varierat mikrobiom i tarmen.  

Tillsats av postbiotika i form av TruPet™ ger samma hälsosamma bioaktiva ämnen som produceras av nyttiga bakterier. Det stödjer immunsystemet och ger en balanserad respons på inflammationer. 

Olika matsmältningsproblem kräver olika dieter för bästa hantering – fråga din veterinär vilken diet som är rätt för din katt.

 

Egenskaper

SPECIFIC Diet

Matsmältningsbesvär/malabsorption/exokrin pankreasinsufficiens (EPI)

Vid matsmältningsbesvär, malabsorption och exokrin pankreasinsufficiens (EPI) fungerar inte matsmältningsprocessen som den ska. Det gör att osmält föda stannar kvar i tarmen och minskar kattens näringsupptag. Osmält mat kan användas av skadliga bakterier och ge diarré.

Kost som innehåller lättsmälta ingredienser och lågt fiberinnehåll maximerar smältbarheten och ökar upptaget av näringsämnen, det hjälper din katt att få i sig de näringsämnen den behöver och lämnar mindre osmält föda i tarmen.

Fermenterbara fibrer främjar tillväxten av nyttiga bakterier i tarmen och betaglukaner stödjer kroppens immunförsvar. MOS (mannan-oligo-sackarider) binder till skadliga tarmbakterier och förhindrar att de fastnar i tarmväggen. Zeolit absorberar giftiga komponenter i tarmen.
 

Med tillsats av TruPet™ postbiotika och AuraGuard. AuraGuard är en blandning av naturliga antimikrobiella ämnen och citrusextrakt, för att stödja ett friskt mikrobiom, immunförsvar och frisk tarm.

FID & FIW Digestive Support

Kolit/inflammatorisk tarmsjukdom 

Kolit och inflammatorisk tarmsjukdom är matsmältningsproblem som ger inflammation i tarmen. Kost som är rik på omega-3 från fiskolja kan hjälpa genom att stödja kroppens antiinflammatoriska processer. Tillståndet kan också ge en allergisk reaktion mot födoämnen. Därför rekommenderas även hypoallergen kost. FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus

Allergi och intolerans mot födoämnen

Matsmältningsbesvär kan orsakas av en oönskad reaktion på viss mat – allergi och intolerans mot födoämnen. Hypoallergen kost innehåller lågallergena, lättsmälta ingredienser som minskar risken för oönskade reaktioner.

FDD-HY & FDW Food Allergen Management

FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus

Fiberresponsiv kronisk diarré/förstoppning 

Fiberresponsiv kronisk diarré och förstoppning underlättas av fiberrik kost som resulterar i större, mjukare avföring som lättare kan röra sig genom tarmarna 

FRD & FRW Weight Reduction 

Kolestas

Kolestas är en sjukdom där gallgången är blockerad. Gallan hjälper till att smälta fett genom att bryta ner stora lipiddroppar till mindre, det gör att fettet lättare kan brytas ner av enzymer. Katter med kolestas har brist på galla och har därför dålig förmåga att bryta ner fett. En fettsnål kost kan stödja detta tillstånd. 

FRD & FRW Weight Reduction 

Pankreatit

Vid pankreatit blir bukspottkörteln inflammerad. Bukspottkörteln producerar enzymer som bryter ner fett och proteiner. Dieter med minskade fett- och proteinhalter ger bukspottkörteln vila och möjlighet till återhämtning.  

  
FDD-HY & FDW Food Allergen Management

Rekommenderade foder vid matsmältningsbesvär

SPECIFICTM-dieterna finns bara hos utvalda veterinärer
(som verkligen älskar katter)

Hitta en veterinär

ELLER