Hur du kan hjälpa din katt vid matsmältningsbesvär

Problem med matsmältningen är ganska vanligt hos katt och generellt sett går det över efter några dagar, men vissa behöver långtidsbehandling.

Tecknen på att din katt lider av orolig mage är oftast tydliga: diarré, kräkning, förstoppning eller avföring som luktar illa eller avviker från det normala utseendet.

Det finns många orsaker till magtarmproblem hos katt, till exempel:

  • Infektion
  • Något den ätit
  • Parasiter – vanligen mask
  • Sjukdomar i bukspottkörteln – som leder till att produktionen av matsmältningsenzymer störs.
  • Överkänslighet eller allergi mot födoämnen.

Din katt behöver näring.

Oavsett vad som orsakat besvären i magtarmkanalen så leder det till att din katt inte får i sig tillräckligt med näringsämnen. En obalans som måste åtgärdas.

Vilken sorts foder kan hjälpa?

Det viktigaste är att ge en mycket lättsmält diet, som ser till att din katt får alla näringsämnen den behöver även om dess matsmältningssystem inte fungerar normalt. Lättsmälta ingredienser motverkar även ytterligare irritation i magtarmkanalen och ger mindre mängd osmält föda i tarmen för ofördelaktiga bakterier att livnära sig på.

Kosten bör även innehålla extra näringsämnen: Foder utformade för magtarmbesvär har ofta ett högre innehåll av viktiga vitaminer och mineraler för att kompensera ett försämrat upptag. Vid diarré och kräkning förlorar kroppen salter som behöver ersättas genom födan. Fodret bör därför ha ett ökat innehåll av elektrolyter, som kalcium, magnesium, kalium, natrium, fosfor och klorid.

SPECIFIC™ erbjuder flera specialfoder för katter med matsmältningsbesvär:

För det flesta magtarmbesvären rekommenderar vi det lättsmälta torr- eller våtfodret Digestive Support FID/FIW.

Om din katt är födoämnesintolerant eller -allergisk kan du välja ett av våra speciella allergifoder Food Allergen Management FDD-HY eller Allergen Management Plus FOD-HY/FOW-HY.

Om din katt är förstoppad rekommenderas det fiberrika fodret Weight Reduction FRD.

SPECIFICTM-dieterna finns bara hos utvalda veterinärer
(som verkligen älskar katter)

Hitta en veterinär

ELLER