Hjälp din katt att återhämta sig efter operation eller sjukdom

När din katt ska återhämta sig från sjukdom, skador, stress eller operation

Det kan vara en jobbig tid när din katt ska återhämta sig efter sjukdom, operation eller kemoterapi. Men oroa dig inte, det finns många sätt du kan hjälpa den på.

Givetvis får du tydliga hemgångsråd av din veterinär för hur du ska ge katten eftervård och ta hand om eventuella sår för att förebygga att de blir infekterade. En viktig del i återhämtningen är att se till att din katt får en bra återhämtningsdiet.

När ni kommer hem är det troligt att katten direkt vill lägga sig och sova (speciellt om den behöver sova ut efter en narkos), se till att den kan få lugn och ro en stund. Snart kommer den att vara smärtfri, välmående och ha aptit igen.

Kost efter operation

Din katt kommer inte att ha så god aptit efter hemgång, så börja erbjuda små lättsmälta måltider. Din veterinär kommer att rekommendera ett återhämtningsfoder. Ge katten detta foder så länge som veterinären råder dig. Precis som vanligt är det viktigt att katten alltid har rent och färskt vatten lättillgängligt.

Att äta och dricka med krage

Katten kan ha fått en trattformad krage som ska hindra den från att slicka, bita eller riva i sitt operationssår eller förband. Det är viktigt att denna får sitta på hela tiden, speciellt på natten eller om katten lämnas ensam hemma en stund. Den kommer snart att vänja sig vid att ha kragen på sig, men se till att kragen inte hindrar den från att äta eller dricka. Om den gör det måste du ta bort kragen när katten ska äta eller dricka. Glöm inte att sätta på den igen direkt efteråt.

Vilken kost är bäst för min katt efter sjukdom eller operation?

Återhämtningsdieter har ett ökat innehåll av kalorier, protein och fett, för att katten ska få i sig all näring den behöver även, om den inte äter lika mycket som vanligt. De är speciellt utformade för att ges vid perioder av sjukdom och under återhämtning, men om din katt är allvarligt sjuk eller i livets slutskede kan du fortsätta att ge den återhämtningsfoder.

Information om Intensive Support till katt

 Ett idealiskt återhämtningsfoder bör vara:

  • Proteinrikt för att stödja bevarandet av muskelmassan.
  • Energirikt, eftersom din katt troligen kommer att ha nedsatt aptit men en påtagligt ökad ämnesomsättning under återhämtningen. Ett energirikt foder gör att små mängder mat ger tillräckligt med energi för att täcka behovet.
  • Rikt på fett och protein, vilket gör att det får ett lägre innehåll av kolhydrater. Detta är fördelaktigt, då katter kan vara insulinresistenta under återhämtningen.
  • Baserat på lättsmälta ingredienser, eftersom katten kan ha ett sämre upptag av näringsämnen ur kosten än normalt.
  • Välsmakande och attraktivt, så att katten uppmuntras att äta.

SPECIFICTM-dieterna finns bara hos utvalda veterinärer
(som verkligen älskar katter)

Hitta en veterinär

ELLER